utorak, 26 maj 2020 10:01

Napravite balans između toplih i hladnih boja

Paleta boja je podeljena na tople boje i hladne odeljke u boji. Tople boje uključuju crvene, narandžaste i žute tonove, dok hladne boje uključuju zelene, plave i ljubičaste tonove. Topliji tonovi dodaju vedrinu i razveseljuju prostorije u pogledu boje. Hladniji tonovi boja mogu stvoriti opuštajuću atmosferu. Znati kako da koristite paletu je važan deo izbora boja za vaš dom.

Na sajtu MAXIMA možete pregledati paletu na linku: RAL boje.

Upotreba toplijih boja

Kada treba koristiti toplije tonove za sobu? Imajte na umu da ove boje čine da se sobe osećaju ugodnije i intimnije. Ako je soba koju krečite manja po veličini i prepuna nameštaja i drugih stvari, topli tonovi učiniće da deluje još manje. Koristite toplije tonove za prostorije koje su prostranije, pogotovo ako u sebi imaju samo nekoliko komada nameštaja i drugih predmeta. Koristeći tople boje za zidove u ovim sobama napravićete privlačniju atmosferu.

Korišćenje hladnih boja

Hladni tonovi su idealni za sobe kada želite da vam izgledaju prostranije, bilo da imate malo kupatilo, spavaću sobu ili dnevni boravak. Ove boje imaju ekspanzivan vizuelni efekat na sobe, pa ih izbegavajte u prostoriji koja je već velika i u kojoj je malo predmeta. Takođe je važno uzeti u obzir plafone. Ako je plafon hladnog tona može sobu učiniti višom i pružiti joj lakši i prozračniji osećaj.

Kombinovanje toplih i hladnih boja

Takođe je moguće kombinovati tople i hladne tonove boje u jednoj prostoriji kako biste stvorili određene efekte. Imajte na umu kao pravilo da kada se približite crvenoj boji na paleti, hladni tonovi postaju topliji. Jedan od načina za efikasno korišćenje toplih i hladnih tonova jeste odabir jednog zida za toplu boju i ostatak sobe ostavite u hladnim ili neutralnim bojama da se uravnoteži. Ovo dodaje dašak topline bez preterivanja. Takođe možete koristiti sivu da vam soba izgleda sve toplija ili hladnija. Određeni tonovi sive boje su hladniji, dok su drugi topliji.