ponedeljak, 26 septembar 2016 08:07

Čarolija ljubičaste boje u kućnom enterijeru

Ljudskom oku je najteže da prepozna upravo ovu boju. Magična ljubičasta nastaje kombinacijom spokojne plave i uzbudljive crvene boje. U prirodi se sreće veoma rijetko, pa je mnogi smatraju vještačkom bojom. Nekada je bilo veoma teško, a time i skupo, napraviti ljubičaste tonove, što joj je dalo notu ekskluzivnosti i individualnosti. Ime je dobila po latinskom nazivu morskog puža - Purpura, iz čije sluzi je svojevremeno dobijana. 

Čak 75% tinejdžera navodi ljubičastu kao omiljenu boju. To je bila i najdraža boja egipatske kraljice Kleopatre. Bila je inspirativna za poznatog kompozitora Riharda Vagnera, koji je svoje opere komponovao u ljubičastoj sobi. 

Danas se smatra masonskom i kraljevskom bojom koja simbolizuje prestiž, moć, ambiciju, bogatstvo i ekstravaganciju. Ljubičasta se vezuje i za mudrost, dostojanstvo, kreativnost, magiju i tajanstvenost. Usko je vezana sa spiritualizmom, pa se preporučuje da prostor za meditaciju bude upravo u ljubičastim tonovima.

Psihologija boja tvrdi da ljubičasta ima izuzetno pozitivan uticaj na razvoj mašte kod djece od najranijeg uzrasta, zbog čega se često koristi pri dekoraciji dječjih soba i proizvoda za djecu uopšte.

Ljubičasta je jedinstvena po još nečemu: kao nijedna druga boja ona može biti hladna ili topla, a sve u zavisnosti od pristustva plave i crvene u njoj. Ova interesantna boja može biti i intenzivna i vibrirajuća ili pastelna i neutralna, a to znači da ljubičastom možete kreirati različite efekte u enterijeru. Duhovniji i smireniji ili topliji i energičniji ambijent, to sve možete postići kombinovanjem ljubičastih tonova. I na kraju, ljubičaste nijanse se mogu uklapati i međusobno. Sve ovo čini je omiljenom bojom mnogih dizajnera i stilista prostora.

Nepisana pravila za ljubičaste zidove

Ljubičasta boja je adekvatan izbor za prostorije bilo koje namjene, od spavaće sobe, preko dnevne pa do kupatila i poslovnog okruženja. Po Feng Shui-ju ljubičasta ima jaku energiju, pa bi je trebalo dozirano koristiti, naročito pune tonove.

Jedno od nepisanih pravila za ljubičastu boju na zidnim površinama isto je kao i za zlatne tonove - previše ove boje znak je neukusa i kiča. Zato je najbolje posavjetovati se i posao oko dekoracije prepustiti iskusnim profesionalcima.

Ukoliko ne želite da pogriješite sa ljubičastom, koristite je za isticanje i akcentovanje detalja. To uopšte ne znači da čitav prostor ne može biti obojen ljubičastom kao dominantnom bojom. Ali, tada bi se trebalo odlučiti za blijeđe forme, poput boje jorgovana i zumbula. Bogate nijanse ljubičaste kao što je boja grožđa ili šljiva najbolje je upotrebiti za bojenje jednog zida.  

Kupatilo je idealna prostorija za kreativno poigravanje svim nijansama ljubičaste boje, pa možete kombinovati svijetle sa njenim intenzivnim tonovima. Elegantan i luksuzan efekat postiže se kombinacijom ljubičaste boje sa crnom, a potpuno raskošno izgleda sa energičnom crvenom.

Satensko bijela boja sa svijetlim nijansama ljubičaste odličan je prijedlog za stilizovanje sobe za djevojčice. Topao i mek izgled, sa prizvukom ženskog principa ima enterijer dekorisan ljubičastim tonovima uz dodatak nježno zelenih i ružičastih tonova.